Jean-Christian Bourcart

Solo Exhibitions

2013

“Camden,” Invisible Art center, Brooklyn

2012

“Traffic,” Shanghai Gallery of Art, China
“I Shot The Crowd,” Galerie Le Manège, Institut français, Dakar, Sénégal Galerie Le Manège, Institut français, Dakar, Sénégal
“Camden,” C-Space gallery, Caochangdi PhotoSpring, Beijing, China
“Beauty Foule,”Le bleu du ciel Art Center, Lyon, France

2011

“Kailash,” Galerie VU’, Paris
Galerie Confluence, Nantes
“Kailash,” Hôtel Fontfreyde, Clermont Ferrand
2010

“Camden, NJ,” Museum für Photographie Braunschweig,
“10th International photo Exhibition,” Shanghai
“Traffic,” Photaumnales, Bauvais
“Camden, NJ,” Images’10 festival, Vevey

2009

“Camden, NJ,” Photo Phnom Pen, Centre Culturel Français de Phnom Penh
“Camden, NJ,” Centre Juliobona de Lillebonne, Normandie
“Camden, NJ,” Rencontres Photographiques d’Arles
“Traffic, Stardust,” Galerie Vu, salles du Méjan, Arles

2008

“Le plus beau jour de la vie,” Rencontres Photographiques d’Arles
Scène Pluridisciplinaire du Séchoir, La Réunion

2007

“Stardust,” Andrea Meslin Gallery, New York
Musée du Jeu de Paume, Paris
“Stardust,” Chrysler Museum, Norfolk
Si Fest – Savignano Immagini, Italy
Galerie Elaine Levy, Bruxelles
Art Project Room, Lisboa

2006

“Traffic,” Fototeca, Monterrey, Mexico
“Stardust,” Alliance Francaise, Monterrey, Mexico
“Traffic,” Museu da Imagem, Braga, Portugal

2005

“Traffic,” Alvaro Roquette, Lisboa, Portugal

2004

“Traffic,” Galerie Léo Scheer, Paris
“Metamorfoses do real,” Encontros da imagem, Braga, Portugal

2002

“Le plus beau jour de la vie,” Kagan Martos Gallery, New York
“Le plus beau jour de la vie,” Terre d’images, Biarritz

2001

“Si près, si loin,”galerie Serge Aboukrat, Paris
“Forbidden city,” galerie Catherine Bastide, Bruxelles

2000

“Forbidden City,” Kagan Martos Gallery, New York
Galerie du Jour, Paris

1999

“Cité interdite’” galerie Serge Aboukrat, Paris
“Forbidden City,” Reflex gallery, Amsterdam

1996

“Résurgences gratinées,” Catherine Fay, Paris

1994

“Besieged and Interned,” Centre Culturel Obala, Sarajevo
“Sarajevo, ville martyre,” Scène Nationale de Bayonne

1993

“Les filles de la gare centrale,” Galerie Urbi & Orbi, Paris

1992

“Madones infertiles,” Galerie Confluence, Paris

1991

“Têtes au carré,” MJC Briançon, Paris
“Drôles de bobines,” Visa pour l’image, Perpignan

Group Exhibitions (selection)

2012

’What is it about the end of the world ?,’’ V-art center, Shanghai
Immix gallery, Paris
Manifesto, Toulouse
TransMedia Art & Fashion Exhibition, Shanghai
Galerie Clairefontaine, Luxembourg

2011

‘’Pictures are Words-not-know,’’Lishui Museum of Photography, China
‘’Portraits,’’ Centre National des Arts Plastiques, Paris
‘’The Unseen Eye,’’ George Eastman House, Rochester
‘’Daft,’’ Shangai Gallery of Art, Shangai
‘’Syncopes, ‘’Galerie Arena, ENSP, Arles

2010

“Présence d’esprit,” Serge Aboukrat Gallery, Paris
“Prix Niépce Réprospective,” Musée du Montparnasse, Paris
“This Modern World?,” billboard project , Cool Docks, Shanghai
“Somewhere over the Rainbow,” F.R.A.C. Aquitaine
“The most beautiful day,” Kaunas Photo 09
“Made in France,”Église Saint Vincent, Merignac
“Made in France,” Institut of Contemporary arts, Tokyo
Immix gallery, Paris

2009

MKA, gallery, Brussels
“Gimme more,” Elaine Levy gallery, Brussels,
Galerie expériementale, Centre de Création Contemporaine de Tours
“Just Married!,” Centre Culturel du Cambodge
“Camden, N.J.,” Académie des Beaux Arts, Paris
“Collateral Damage,” Powerhouse Arena, Brooklyn

2008

“Dentro il Male,” San Fedele Gallery, Milano
“love, love, Love,” Martos Gallery, New York

2007

Centre Juliobona de Lillebonne, France
Galerie Elaine Levy, Bruxelles
Scope, New York
Artissima, “War, Peace and Extasy,” Videoloundge, Torino
Hans Weiss Newspace Gallery, Manchester, U.S.A.
Galerie du Jour, Paris

2006

Metropolitan Museum of Photography, Tokyo
“Fotosintesi,” Piacenza, Italy
“Hypervision,” Westport Art Center, Connecticut
“Isabelle Huppert, la femme aux portraits,” C/0 gallery, Berlin
“Isabelle Huppert, la femme aux portraits,” Couvent des Cordeliers, Paris
Galerie du Retiro, jardin botanique, Madrid

2005

Villla Medicis ,Rome, “Isabelle Huppert, la femme aux portraits”
P.S.1, New York
“After Hopper,” Bonni Benrubi Gallery, New York
“New York videos,” le Sous-Salon, Paris
“Video_dumbo,” D.A.C., Brooklyn
“Mechanics of Politics,” Collaborative Concepts, Beacon
“Adieu Venise,” Les Abattoirs – Frac Midi-Pyrénées
Galerie du Jour, Paris

2004

“Art triangle, New York, Tokyo, Budapest,” Millenaris Park, Budapest
“Collection Agnès B,” Galerie du Jour, Paris
“Art faces,” Kunsthalle Wûrth, Kûnzelsau, Germany
Musée d’Art et d’Histoire, Fribourg
“Darkness of Beauty,” Relex Gallery, Amsterdam

2003

“Travelling”, Centre Photographique d’ Ile de France, Ponteau- Combault
“Prix Gilles Dusein,” Maison Européenne de la Photographie, Paris
“Fables de l’identité,” Centre National de la Photographie, Paris
“Dubrow International,” Kravets Wehby Gallery, New York
“Les colères de la terre,” galerie 14-16 verneuil, Paris
“Pas vu, pas pris,” hotel de la S.E.I.N., Paris
“Inactinique”, Confluence, Paris
Galerie du Jour, Paris
Galerie du Jour at the Teabuilding, London

2002

“Collection Agnès B.,” Pavillon des Art, Nogent sur Marne
“La nuit, l’oubli,” M.A.M.C.O., Genêve

2001

“Collection d’artistes,” Musée Yvon Lambert, Avignon
“Peaks,” Kagan Martos gallery, New York
“Témoins oculaires,” Galerie du Petit Chateau, Sceaux
Reflex Gallery, Amsterdam

2000

Galerie Edward Mitterand, Genève
“Mois de la photo,” Galerie du Jour, Paris
“Toys,” Kagan Martos Gallery, New York
Galerie Athanor, Marseille
“Eyes on the Metropolis,” Centre d’Histoire de Montréal
“Résonnances,” Ecomusée de Fresnes (catalogue

1999

“Shy,” curated by Nan Goldin, Artist Space gallery, New York
“Video auf Zeit,” Kunstmuseum,Bonn
“La Vidéothèque Ephémère,” gallerie Esca, Nîmes
“En temps de femmes,” Ecomusée de Fresnes
“Orgie,” galerie L’Autre Rive, Paris
“Des conflits intérieurs,” Saison photographique d’Octeville

1998

“La nuit, l’oubli,” Musée d’art moderne et contemporain de Genève

1997

“The sex show,” Yancey Richardson Gallery, New York

1996

“Photos leures,” Galerie du Jour, Paris (catalogue)
“War all the time,” Centre de Cultura Contemporania de Barcelona

1995

“Passions privées,” Musée d’Art Contemporain de Paris, (catalogue)
“Tout 3000,” Galerie du Jour, Paris (catalogue)

1994

“Des villes et des nuits,” Centre Georges Pompidou, (B.P.I.) Paris
“Europe Agricole,” Ministère de l’Agriculture
“Sarajevo, ville fermée,” Rencontres Internationales d’Arles(catalogue)

1991

World Press Awards, Amsterdam (catalogue)

1989

“L’image du voisin,” Goethe Institut, Paris
“Personnalités,” Université de Heilbronn, Germany

1987

“Moins Trente,” Centre National de la Photographie, Paris

1983

Concours Polaroïd des écoles photos (Prix de la Créativité),Galerie 666, Paris

Filmography

2011 “Fortune Tellers,” HDV, 12min, CrossEyed Production
“Tahrir sqare/Unpeakable, HDV,” 8min 34, CrossEyed Production

2010 “Memories of the days to come,” 35mm, 80 mn, Le Bureau production

2008 “Encore une fois,” DV, 4min. 30

2007 “Stardust, the film,” DV, 1min. 30

2006 “Me, my cell and I’,” DV, 9 min.

2005

“It’s today”, DV, 7 minn

“The decisive act,” DV, 8min 30

“Stories of hell,” DV, 6min15

2004

“Rapture,” DV, 10min.30

“Bardo/Autoportrait,” DV, 5min. 15

2003 “Videhole,” DV, 2mn.30

1999 “(de) la fenêtre,” vidéo, 26 mn D.A.P, Ministère de la Culture et de la Communication

1997 “Elvis,” fiction movie, 35 mm, 65 min,Lazennec Production

1996 “Céline en galère,” video, 46 min, Io Production

1993 “Casablanca,” video with Robert Frank, 8 min

1992 “Les filles de la gare centrale,” vidéo, 12 min

Books

“The Unseen Eye,” Thames & Hudson, 2011
“Mad in France,” with Tendance Floue collectif, July 2009
“Robert,” by Brigitte Ollier, Filigranes Editions, p 42-43, March 2005
“L’idée de photographie,” by Paul Ardennes in Créateurs, création en France, édition Autrement, 2002
“La photographie dans l’oeil des passages,” by Alexandre Castant p.109, Editions l’Harmattan, 2004
“L’image Corps,” by Paul Ardenne, Editions du Regard, September 2000
“Orgies,” by George Marbeck, Ipso Facto Editions, December 1999,

jcbourcart.com